Съвременната обувна индустрия е безкрайно поле за реализиране на най-смелите дизайнерски идеи, особено в среда, в която има толкова много нови материали. Една от тях е еко-кожа. През последните няколко години пантофи  от еко кожа станаха по-популярни понякога, особено сред тези, за които етичната страна на въпроса е на първо място, а именно дамите. Трябва да се отбележи, че домашните пантофи , изработени от еко кожа, по повечето критерии не отстъпват на продуктите, изработени от естествена кожа.
Еко кожа.  Предимства и недостатъци на материала


Този материал получи името си не защото се произвежда в екологично чисти райони. Основава се на неговата безвредност за околната среда и хората. За производството на еко кожа се използват естествени материали без използване на опасни химикали. Материалът се основава на плътна памучна тъкан, която е покрита с тънък слой полиуретан с микропори. Полиуретанът придава на пантофите здравина и известна еластичност. Микропорите осигуряват нормална циркулация на въздуха и изпаряване на влагата. Нека се съсредоточим върху факта, че еко-кожата и изкуствената кожа са различни материали, които не бива да се бъркат. Първият е напълно естествен и безвреден. Вторият е изработен от PVC с помощта на химикали.


Предимства на пантофите от еко кожа:


В допълнение към факта, че този материал не носи никаква вреда за тялото, позволява на кожата да диша, той има и други положителни свойства:

Достъпна цена. Обувките от еко кожа са много по-евтини от подобни модели, изработени от естествена кожа.

Широка гама от цветове. Технологиите за производство на еко кожа ви позволяват да постигнете всеки цвят. В случай на естествена кожа това е много по-трудно.

Устойчивост. Обувките от еко кожа са силно устойчиви на външни фактори. Не се поддава на разтягане, като обувките от естествена кожа , запазва формата си по-дълго.Недостатъци на пантофите от еко кожа:


Въпреки това, този материал има някои недостатъци:

Ниска топлинна ефективност. Еко-кожата не е подходяща за зимните пантофи . Задържа топлината върху краката много по-малко. Ако обаче изберете пантофи  с добър пълнеж (филц, козина, вълна), този недостатък ще бъде компенсиран.

Постоянство. Това е не само предимството на материала, но в някои случаи и неговия недостатък. Еко-кожата не се поддава добре на разтягане, тоест се адаптира по-лошо от естествената кожа към характеристиките на стъпалото.

За да издържат възможно най-дълго пантофите ви от еко кожа, е необходимо да се грижите добре за тях, а именно редовно да ги почиствате от замърсявания и да ги омекотявате със специални кремове.


https://pantofi-bg.com/