Как да изберем  пантофи за бебе или дете?

 

Изборът на правилните и удобни  пантофи за бебето или детето е важна и доста сложна задача за всеки родител. В първите години, докато посещава ясла и градина, кракът на детето е в най-важния си стадий и по-нататъшното му развитие зависи от това дали ще бъдат взети предвид всички изисквания спрямо избор на пантофи, с които то ще прекарва дълго време всеки ден. Изборът на пантофи е особено труден, тъй като това могат да са отворени или затворени обувки, а кракът на детето се нуждае от фиксация. При избора материалът, от който са изработени пантофите, видовете крепежни елементи също имат значение. Видовете стелки също са важни. Нека разгледаме по-отблизо всеки от параметрите.
Материали на производство на бебешки пантофи?

Естествена кожа, набук или велур са предпочитани за детските затворении или отворени обувки, тъй като те са в състояние да осигурят добра вентилация и няма да позволят да се осъществи парников ефект. Пантофите, изработени от изкуствени материали, не позволяват преминаването на въздуха. Кракът на детето в тях ще прегрее и ще се поти. За съжаление, цената на кожените обувки е доста висока и не е достъпна за всички семейства.

По-бюджетен вариант е, когато външната част на пантофите се заменя с изкуствени материали, а вътрешната част и стелката са естествени. Ако пантофите не са силно затворени от всички страни, детето ще се чувства удобно в тях, особено през лятото.

Текстилът е евтин и практичен вариант за такъв вид обувки. Най-добре е, когато имат твърд гръб или твърда предна част. Тя може да бъде например гумирана.


Тегло на обувките

Трябва да обърнете внимание на теглото на пантофите. Те не трябва да са твърде тежки. В такива пантофи ще бъде трудно за бебето или детето да бяга, то ще се уморява и ще изпитва дискомфорт. Пантофите, изработени от естествена кожа, винаги са по-тежки от изкуствените. Ако обаче нямате финансови затруднения, не се отказвайте от качествени продукти. Опитайте се да изберете кожени обувки с по-лека подметка. За лятната опция е приемливо да бъдат и от текстил.


За подметката

Няколко важни точки, които трябва да обмислите:

Подметката трябва да бъде избрана здрава и не прекалено тънка, така че неравномерността на подовите настилки да не се усеща при ходене и бягане на бебето или детето.

Важно е да се огъва добре, да не възпрепятства движението на стъпалото и да не пречи на образуването му;

Не трябва да се плъзгат по повърхността;

Материалът може да бъде всичко, важното е да е лек, мек и еластичен.


Избор на модел за детски и бебешки пантофи?


Най-важното условие при избора на модел е фиксирането на стъпалото. Гърбът трябва да е здрав и леко издигнат. Каишката, заедно с гърба, трябва плътно да се увие около глезена на бебето или детето и да го фиксират, за да се предотврати изкълчване или навяхване по време на скачане или бягане.

Моделът на пантофите може да бъде частично отворен или затворен, така че малките камъни или клони да не повредят крака на бебето или детето. Педиатрите препоръчват, когато избирате полузатворени обувки за най-топлите месеци, те да са с отворен пети, тъй като вентилацията в тях е по-добра. Добър вариант е, когато предната част на пантофите е затворена. В този случай пръстите ще бъдат защитени, а краката ще бъдат снабдени с добра вентилация.


Избор на закопчалка

Има няколко възможности за крепежните ленти:

Велкро е много удобна версия на закопчалката. Детето ще може да си облече или свали обувките. Винаги можете да се уверите, че каишката седи плътно, но не плътно, така че глезенът да не стисне и кръвообращението да не бъде нарушено. Велкрото има обаче и минус! Велкро закопчаването от често използване, бързо става неизползваемо, което може да създаде определени трудности.

Катарама са алтернатива на велкрото. Те могат да бъдат регулирани, те са по-трайни и фиксират добре крака. Децата бързо овладеят такава закопчалка и могат да поставят на собствените си обувки. Внимавайте, обаче, защото при избора на обувки с такъв задържащ елемент, трябва да се гарантира, че катарама не влиза в контакт с кожата на детето и е със заоблени ръбове.

Връзки – те фиксират крака добре, но са неудобни за малко дете. Развързването им може да доведе до падането на бебето или детето. За да се научи как да ги връзва само, ще отнеме време.

Ластик – те осигуряват добро прилягане, лесно се обуват и събуват, а самият ластик не се износва лесно. Това прави този модел изключително популярен.


Стелка

Неща, за които да се оглеждате:

стелката трябва да бъде изработена от естествена кожа;

стелките трябва да бъдат залепени или зашити, така че да не се плъзгат или разместват при обуване и събуване.


Супинатор

Често родителите объркват пантофи с опора с ортопедични обувки. Преди да купите каквито и да е обувки, ще бъде полезна консултация с ортопед.

Ако образуването на стъпалото е правилно, купете обикновени превантивни обувки с опора, която поддържа арката на стъпалото на бебето или детето в естественото му състояние, помагайки за правилното развитие.

Ако има отклонения в развитието, трябва да изберете специализирани обувки с ортопедична подкрепа.


Избор на пантофи по размер

Правилно избраният размер е много важен. Не купувайте на детето пантофи, които са му твърде големи. Оставащото празно разстояние при избор на обувки трябва да бъде не повече от 1 см.


Как да измерите крака правилно?

двата крака следва да се измерват, тъй като те могат да се различават;

измерванията трябва да се правят следобед, тъй като краката са леко подути;

когато очертавате ходилото с молив или писалка, те трябва да се държат вертикално;

трябва да измерите разстоянието между най-отдалечените точки.

Измерването на крака ще помогне на продавачите в магазина да изберат подходящите пантофи за вашето бебе или дете.