Знаете ли, че 9 от 10 деца носят пантофи, които са им твърде малки? Това е резултат от проучване, проведено във Виенския медицински университет, по време на което са проучени  уличните обувки и пантофи на 978 деца. Когато детето носи пантофи или обувки, които са или твърде малки, или твърде големи, това може да доведе до евентуални разминавания на краката или увреждане на позата. Така че, когато купувате чифт детски обувки или пантофи, уверете се, че обувката е с около 10 до 15 милиметра по-дълга от самия крак - по този начин ще сте сигурни, че пръстите на краката ще имат достатъчно място за придвижване. Когато избирате правилния размер за детски пантофки, „тестът с палец“ обикновено е безопасен метод за определяне дали в обувката има достатъчно място или не. Децата обаче рефлекторно издърпват пръстите на краката си, когато се оказва натиск върху предната част на обувката; така че има и други, по-добри начини да определите дали чифт детски пантофи  или чехли пасват правилно.Направете шаблон


За този метод ви трябва само парче картон или хартия, молив и ножица. Детето ви трябва да стои на хартията с двата крака. След това проследете всеки крак с молив. Намерете "най-дългата" точка на стъпалото - обикновено палеца на крака - и добавете 15 милиметра. След това изрежете очертанията на пантофата. Поставете този шаблон в чифта пантфки, които обмисляте да закупите; ако хартията се побира, без да се криви, сте намерили правилния размер. Ако хартията се движи или трябва да се огъне, за да се побере, това означава, че пантофите са твърде голяма или твърде малка.


Подвижни стелки


Детските пантофи, които обмисляте да закупите, имат ли сменяеми стелки? Перфектно. Просто извадете стелката и нека детето ви застане отгоре. След това погледнете пръстите на краката, за да видите дали имат около 15 милиметра пространство около пръстите - това е бърз и лесен начин да определите дали обувката е твърде голяма или твърде малка.


Измервателни уреди в специализирани магазини


Ако не купувате пантофи на детето си онлайн, най-добрият вариант е да отидете в специализиран магазин. Там те ще разполагат със специални устройства за измерване на краката на детето ви и ще ви дадат необходимия съвет.